Tanssikoulu Salsa House on syntynyt Eija Nummelan ja hänen ainutlaatuisen opetustyylinsä ympärille. Maan parhaaseen salsaopetukseen tarvitaan myös kuubalaista gurua ja suomalaista putkimiestä.

Toimittaja Tiina Leinonen kirjoitti jutun 10 vuotta täyttävästä Salsa Housesta.

Teksti: Tiina Leinonen
Kuvat: Mikko Henrik Huotari ja Sven Creutzmann

Stereoista soi rauhallinen musiikki. Hip Hop Housen aivan ensimmäisellä parisalsatunnilla siihen askelletaan vielä puolta hitaammin. Tanssinopettaja Eija Nummela on asettunut uusien oppilaidensa eteen. Jännitys on muuttunut helpotukseksi, tunnille on saapunut porukkaa!

Eijan silmissä on saman tien alkanut vilistä pedagogisia ongelmia. Oppilaiden askeleet asettuvat maahan painollisina, polvet ojentuvat, eikä kuubalaisen tanssin pehmeästä painonsiirrosta ole tietoakaan. Suomalaiset yrittävät aluksi tehdä kaiken päinvastoin kuin kuubalaisissa tansseissa pitäisi. Senhän Eija tietää omasta kokemuksestaan. Hän on tehnyt kovan työn opiskellessaan kuubalaista liikekieltä.

Näin Harrista tehdään tanssija

Eija on saanut tutulta naiselta puhelun ennen ensimmäistä parisalsakurssia. Tuire Hanninen on soittanut ja vannottanut, etteivät tunnit saa olla vaikeita. Jos niillä edettäisiin liian nopeasti, Tuire ei saisi miestään Harria enää tanssimaan.

Eija Nummela

Eija Nummela, 46, tanssinopettaja

Tanssikoulu Salsa Housen pääopettaja.
Perustanut Salsa Housen 10 vuotta sitten Lisbeth Hälikän kanssa.
Opettanut salsaa 15 vuotta ja parisalsaa 12 vuotta.
Asuu Tampereella aviomiehensä Alain Martínezin kanssa.

Harri Isotalo oli tuolloin nelikymppinen mies, LVI-asentaja ja perheenisä, joka ei ollut tanssinut koskaan aikaisemmin.

– Päätin, että Harrista tulisi tanssija. Tuijotin Harria koko tunnin ja pidin huolen, että hän pysyy mukana. Vaikka sali oli täynnä, vedin ensimmäisen parisalsatunnin vain Harrille, Eija kertoo.

Kun Eija uskalsi nostaa katseensa Harrin jaloista, hän näki, että muutkin tekevät aivan samat virheet. Silloin Eijalle valkeni. Salsaopetus olisi suunnattava suomalaisille miehille.

Tanssin kuviot ja liikekieli pitäisi purkaa osiin ja niistä pitäisi tehdä yhtä systemaattista kuin tamperelaisen insinöörin ajattelu.

-Myös minun tanssini oli pilkottu Kuubassa atomeiksi ja rakennettu uudestaan. Siksi tiedän, miten suomalaisten virheet korjataan.

Jos miehet saataisiin oppimaan ja innostumaan parisalsasta, naisille riittäisi tanssittajia tunneille ja salsapirskeisiin.

Parisalsa
Vesa Vaateri vie Riikka Puustista parisalsatunnilla. Salsa Housella on nykyään noin 350 oppilasta, joista lähes puolet miehiä.

Salsaavat toisin kuin minä

Vuoteen 2000 ja ensimmäiseen Kuuban-reissuun asti kaiken piti olla selvää. Eijasta tulisi televisiotoimittaja. Toimittajaopiskelija oli tosin pahasti hurahtanut salsaan. 90-luvun lopussa salsaopetusta sai vain Helsingissä, jossa kuubalaisen liikkeen energiaa osasi Eijan mielestä parhaiten välittää tanssinopettaja Juan Pujals.

-Kaikki pitivät minua ihan hulluna, kun matkustin joka viikonlopuksi Helsinkiin salsatunneille.

Nuorempana Eija oli kouluttautunut aerobicohjaajaksi. Kuubalaisen musiikin hullaannuttamana hän alkoi vetää tanssikoulu Hip Hop Housessa salsa-aerobicia vuonna 1999.

-Ensiksi en uskaltanut nimittää tuntejani tanssitunneiksi tai itseäni tanssinopettajaksi, vaikka pian tunneillani ei ollut jäljellä hiventäkään aerobicsta.

Mutta se Kuuban-reissu. Se pani Eijan suunnitelmat kerralla uusiksi.

-Tajuntani räjähti. Kuubalaiset tanssivat mielettömällä energialla, jopa tavallisten kadunmiesten tanssitaito oli mykistävä. En ollut koskaan kokenut sellaista fiilistä, josta Havannan tanssilattioilla pääsin nauttimaan.

Kuubalaisille salsa ei ollut pelkkää bailausta. He yhdistelivät salsaan koko elävän perinteensä, afrokuubalaisista folkloretansseista uusimpiin katutansseihin. Tuohon maailmaan Eija halusi heittäytyä mukaan.

Ahaa-elämyksen rinnalle nousi pian myös epätoivo. Salsa Havannassa ei ollut yhtään sama juttu kuin salsa Suomessa.

– Kuubalaiset liikkuivat aivan eri tavalla kuin minä tai muut eurooppalaiset.

Siitä sisuuntuneena Eija päätti alkaa opiskella tanssia tosissaan ja oppia liikkumaan niin kuubalaisittain kuin mahdollista, maksoi mitä maksoi.

– Se on ollut kiinnostava, yhä päättymätön tutkimusretki.

Carnaval Cubano
Salsa House järjestää joka kesä Carnaval Cubano -festivaalin, joka kerää Tampereelle suuren joukon kuubalaisen tanssin ystäviä. Geordanis Figuerola (vas.) ja Juan Carlos Sierra säestävät afrokuubalaisten tanssien tuntia.

María näkee kaiken

Seuraavana vuonna Eija taisteli läpi kuubalaisen byrokratian ja sai opiskelupaikan Kansallisesta taidekoulusta. Kävi ”hillitön munkki”, Eijan opettajaksi valikoitui María de los Angeles Sarduy, vaativa mutta innostava alansa guru. María alkoi koulia Eijaa kaikki virheet näkevän röntgenkatseensa alla. Samalla romuttuivat myös jatkotason tanssijana itseään pitäneen Eijan pilvilinnat.

Kolme ensimmäistä viikkoa Eija käveli tanssisalin lattian poikki askel-paino-askel-paino-harjoitusta tehden.

-Ja María hoki vieressä, että ei noin!

Neljännellä viikolla Eija oli Marían mielestä valmis ottamaan perusaskeleen. Sitä opetellessa vierähti useita vuosia. Treenihulluna tunnettu Eija myöntää miettineensä silloin, mitä kaikkea muuta mukavaa Karibialla olisi voinut tehdä. Vaikka nauttia mojitosta paratiisirannalla!

– Onneksi en etukäteen arvannut, miten kova työ on opetella pois virheellisestä perustekniikasta.

Olet opettajan ongelma

Kuuban arvostetuimpiin kuuluvan tanssipedagogin tinkimättömyys ja työlleen omistautuminen ovat tehneet Eijaan syvän vaikutuksen. Hyvän tanssitekniikan lisäksi Eija on omaksunut Maríalta opettajan asenteen.

-Hänelle oppilaan virhe on opettajan ongelma ja aina ratkaistavissa. Unelmani on tulla yhtä hyväksi pedagogiksi kuin María.

Eijan ja Marían ainutlaatuinen opettaja-oppilassuhde jatkuu edelleen. 13 vuoden aikana Eija laskee ottaneensa Maríalta noin 1 800 yksityistuntia. Tulokset ovat huomanneet muutkin. Kansallisen taidekoulun metodologi istui seuramassa afrokuubalaisten tanssien työpajaa, kun Eija osallistui tanssinopettajille tarkoitettuun ohjelmaan tanssikonferenssissa Havannassa. Illalla nainen oli soittanut Maríalle kertoakseen, että tunnilla oli joku suomalainen, jonka tanssi oli omaa luokkaansa.

-María oli todennut, että senhän täytyy olla Eija. Minulle se oli arvokkain tunnustus, jonka voin saada. Olen yhä ylpeä siitä.

Salsa Housen oppilaita María on käynyt opettamassa Tampereella jo kymmenenä kesänä peräkkäin. Ensimmäisestä vierailusta alkoi Habana Baila -niminen kuubalaisen tanssin festivaali, joka on kerännyt Tampereelle vuosittain satoja tanssijoita ympäri Suomea.

Samana vuonna tanssikoulun omistaja Lisbeth Hälikkä teki laskelman. Salsa-asiakkaita oli jo nyt niin paljon, että koululle kannattaisi antaa sille sopiva nimi. Vuonna 2004 Hip Hop Housen yhteyteen perustettiin Salsa House.
Eijan toimittajaopinnot Tampereen yliopistossa jäivät pro gradu -tutkielmaa vaille kesken, kun nainen on keskittynyt kuubalaisten tanssien opettamiseen.

María de los Angeles Sarduy

Eijan opettaja María de los Angeles Sarduy on Kuuban arvostetuimpia tanssipedagogeja. Kesällä 2014 María vieraili Salsa Housella kymmenettä kertaa ja piti Yorgenis Dangerin kanssa son-tunnin.

Salsa House, jättiläinen

Viitenä iltana viikossa Eija huikkaa iloisen moron salilliselle tutuksi käyneitä tanssinharrastajia. Ensimmäisestä salsa-aerobictunnista on kulunut nyt 15 vuotta, ensimmäisestä parisalsatunnista 12 vuotta ja Salsa Housen perustamisesta kymmenen vuotta. Silloin aloittaneista oppilaista jopa 21 on yhä mukana, niin myös Tuire ja Harri. Salsa House on kasvanut noin 350 oppilaan jättiläiseksi, ehkä Suomen suurimmaksi salsakouluksi.

Monelle salsaharrastus antaa niin paljon hyvää mieltä ja energiaa, että he tulevat tunneille useana iltana viikossa. Hurahtaneimmat järjestelevät töitään ja perheensä menoja niin, että pääsevät käymään Salsa Housella mahdollisimman paljon.

Salsaajat ovat löytäneet toisistaan ystäviä, ja muutamia salsahäitäkin on tanssittu. Vielä useampi uunituore aviopari on tanssinut juhlissaan häävalssin sijasta Eijan kanssa suunnittelemansa hääsalsan.

Eija saa päivittäin painia samojen pedagogisten ongelmien kanssa kuin opettajana aloittaessaan. Niitä varten hän on kehitellyt uusia työkaluja. Salsa Housen erikoisuus, tekniikkatunnit, ovat koulun suosituimpia ja kiitetyimpiä tunteja.

-Luullaan, että ihmiset hakevat salsasta pelkkää hauskanpitoa, mutta he jaksavat myös opiskella. Hyvä niin, koska en muuttaisi opetustyyliäni, vaikka asiakkaat lähtisivät.

Alkeiskursseilla oppilaiden askel on joka vuosi painollinen. Nopeassa musiikissa polvet meinaavat edistyneilläkin yhä ojentua. Mutta sen tärkeimmän, painonsiirron, sen oppivat kaikki.

-Täysin kuubalaiseksi liikkumisemme ei muutu, vaikka erittäin lähelle sitä olemme edistyneimpien oppilaiden kanssa päässeet, Eija iloitsee.

Dancers of the Caribbean Show 2013
Edistyneimmät oppilaat ovat päässeet kokemaan todellisia tähtihetkiä. Salsa House on järjestänyt kolmena kesänä kokoillan tanssishow’n. Jenni Airaksinen hymyilee Dancers of the Caribbean Showssa kesällä 2013.

Työnjälki koetellaan Havannan yössä

Yön mustuessa tunnelma La Tropical -yökerhon patiolla käy aina vain sakeammaksi. Tänne, Havannan legendaarisimpana pidettyyn tanssipaikkaan, Eija on tuonut oppilaansa lähes suoraan lentokentältä. Täällä hänellä olisi tilaisuus johdattaa tulokkaat paikalliseen tanssikulttuuriin, mutta huomaakin selostavansa yksin. Täyteen ahdetulla tanssilattialla salsakuviot pyörivät kuin hyrrät. Ja siellä ne kadonneet oppilaatkin jo paahtavat hiukset hiestä märkinä.

-Ensiksi en edes meinannut erottaa heitä tanssilattialta. Niin hyvin heidän tanssityylinsä sulautuivat paikallisen porukan menoon, Eija kertoo.

Eijalle Salsa Housen vuosittaiset matkat Havannaan ovat kuin koe siitä, onko oppi mennyt perille. Kuubalaisten kehut osoittavat, että työ on tuottanut tulosta.

-Monet kysyvät oppilailtani, kuka heidät on opettanut. Huomaan paikallisten epäuskoisuuden, kun oppilaani viittovat minuun päin, että tuo suomalaisnainen tuolla.

Yo Vengo De Cuba
Salsa House ja FClan-bändi kuvasivat ”Yo Vengo De Cuba” -musiikkivideon Havannassa joulukuussa 2012. Eija opiskelee ja työskentelee edelleen joka talvi pari kuukautta Kuubassa. Salsa Housen toinen suomalaisopettaja Tiia Tönning (keskellä vas.) on myös María de los Angeles Sarduyn oppilas.

Kaikki tärkeä täyttää nyt 10 vuotta!

Ensimmäisillä Kuuban-reissuillaan Eija ei malttanut olla treenaamatta edes iltaisin tanssipaikoissa. Tanssinopiskelu alkoi saada fanaattisia piirteitä.

-En vilkaissutkaan, minkä näköisen tyypin kanssa tanssin. Kelasin vain päässäni liikkeen tekniikkaa.

Harjoittelu ei ole jäänyt vähemmälle senkään jälkeen, kun Eija tapasi Havannan Casa de la Músicassa erityisellä energialla tanssivan miehen, Alain Martínezin.

-Kemiamme kohtasivat niin voimakkaasti, että jopa minä unohdin miettiä painonsiirtoani ja tempauduin tuon upean miehen vietäväksi.

Ja kuten Eijan tarinaan sopii, ensisuudelmankin hän sai Alainilta tanssilattialla, kesken salsakuvion.

-Alanin ja minun suhteen alku on elävä esimerkki siitä, että salsassa on tekniikkaakin tärkeämpiä asioita, Eija vitsaillee mutta vakavoituu sitten.

-Kuubalaisen tanssin tärkein tavoite on aina nautinto. Tekniikkaa kehitetään vain sen takia, että tanssista saisi mahdollisimman paljon iloa.

Alainin Suomeen muutosta tulee nyt kuluneeksi kymmenen vuotta, niin myös pariskunnan häistä.

-Näyttää siltä, että olen tehnyt kaikki tärkeimmät päätökseni kymmenen vuotta sitten.

Lue, miten Tuiren ja Harrin salsaura on jatkunut >>
Salsa Housen 10-vuotisbileet >